TÜRKİYE BİLİMLER AKADEMİSİ (TÜBA)

Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri Programı (GEBİP)

BAŞVURU BİLGİLERİ

Üstün nitelikli bilimsel çalışmalarıyla öne çıkan genç bilim insanlarını, araştırmalarında ve kendi araştırma gruplarını geliştirmede desteklemek ve ülkemizdeki genç bilim insanlarını üstün başarılı araştırmalara özendirmek amacıyla yürütülen Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri Programı (GEBİP) için 2025 yılı başvuruları başladı. GEBİP 2025 ödüllerine Ocak 1985 ve daha sonra doğanlar başvurabilir. Kadın adayların 40 yaş sınırına her doğumu için bir yıl ilave edilir. TÜBA-GEBİP 2025 yılı Ödülleri için son başvuru tarihi 14 Mart 2025’tir.

BAŞVURU VE KOŞULLARI

  1. Başvurular, bizzat adaylar tarafından yapılır. Ayrıca üniversite rektörleri, TÜBA aslî ve Şeref Üyeleri tarafından da aday gösterilebilir.
  2. Başvurular, https://odulbasvuru.tuba.gov.tr adresinden GEBİP Başvuru Formu doldurularak elektronik olarak yapılmaktadır.
  3. Başvuruda istenen tüm belgeleri PDF olarak sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Ayrıca TÜBA-GEBİP Taahhütnamesi’nin ıslak imzalı olarak Akademi Başkanlığına posta yolu ile gönderilmesi gerekmektedir.
  4. Programa başvuru şartları:
    1. Türkiye’de çalıştığını veya bilimsel çalışma/araştırma yürüttüğünü belgelemek. Yurtdışında yerleşik/çalışıyor ise, GEBİP ödülünü kazanması halinde en geç altı ay içerisinde Türkiye’de çalışmaya başlayacağını taahhüt etmek,
    2. Başvuru tarihinde 40 yaşını doldurmamış olmak. Kadın adayların 40 yaş sınırına her doğumu için bir yıl ilave edilir.
    3. Tüm bilim dallarında doktora derecesini almış çalışan bilim insanı olmak; sağlık bilimlerinde doktora veya uzmanlık derecesine sahip bulunmak,
    4. Fen, mühendislik ve sağlık bilimlerinden başvuran genç bilim insanlarının en az beş uluslararası; sosyal bilimlerden başvuranların çalışma alanına göre en az biri uluslararası olmak üzere en az beş yayını olmak,
    5. GEBİP Ödül Programına Akademi üyeleri ve TÜBA çalışanları başvuramaz.
    6. Son üç yıl içinde belirli bilimsel/akademik ödül almış olanlar için adaylar ön değerlendirmeye alınır ve GEBİP ödülüne aday olamayacağı yönünde karar alınabilir.
  5. Akademi Konseyi kararı ile ulusal önem ve önceliğe sahip alanlarda ve bilimsel projelerde çalışmakta olan üstün başarılı genç bilim insanları için GEBİP kapsamında o alanlara mahsus kontenjan ayrılabilir. Bu durumda başvuruda aranan yaş sınırı değişebilir.

BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER

Başvuruda istenen belgeler şunlardır:

  1. TÜBA-GEBİP Taahhütnamesi (Islak imzalı olarak TÜBA Başkanlığına posta yoluyla gönderilmelidir.)
  2. GEBİP Başvuru Formunda yer alacak belgeler:
    1. Özgeçmiş ve Yayın Listesi
    2. Doktora Tezi
    3. Ödül için Sunulan/Önerilen Üç Yıllık İleriye Dönük Araştırma Proje Önerisi ve Çalışma Programı.
  3. Varsa, öneren ilgili üniversitenin rektörü veya aday gösteren Akademi üyesinin yazısı ve “Aday Öneri Formu”.
  4. Adayla ilgili üç referans mektubu. (Referans mektupları Türkçe veya İngilizce olup, yazan kişiler tarafından başvuru dosyasından ayrı olarak son başvuru tarihine kadar gebipodul@tuba.gov.tr adresine gönderilmelidir.)
  5. Fotoğraf (Başvuru formunda ilgili alana kaydedilecektir).
  6. Türkiye’de çalıştığına ve araştırma yürüttüğüne dair belge.
  7. Yaş koşulu için; çocuk ibrazında bulunacak olan kadın adayların çocuk(ları)nın, çalıştığı kurumdan onaylı nüfus cüzdanı fotokopisi veya e-Devlet çıktısı.

Başvuru yapıldıktan sonra adayın isim ve başvuru tarihi bilgisinin teyidi amacıyla gebipodul@tuba.gov.tr adresine e-posta gönderilmesi gerekmektedir.

ADAY DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Başvuruların değerlendirilmesinde üç temel ölçüt esas alınır:

  1. Adayın akademik özgeçmişi.
  2. Adayın bağımsız bilimsel araştırmacı niteliği:
    1. Uluslararası endekslerce taranan dergilerde çıkan yayınlarının niteliği/düzeyi,
    2. Yurtiçinde gerçekleştirilmiş projelerinin nicelik ve nitelik bakımından düzeyi,
    3. Yurtiçi adresli yayınlarının nicelik ve nitelik bakımından düzeyi, tutarlılığı ve çeşitliliği,
    4. Yurtdışında gerçekleştirilmiş projelerinin nicelik ve nitelik bakımından düzeyi,
    5. Yurtdışı adresli yayınlarının nicelik ve nitelik bakımından düzeyi, tutarlılığı ve çeşitliliği,
    6. Yayınların dayandığı çalışmalarda adayın katkı düzeyi,
    7. Yayınlarının yer aldığı dergilerin etki faktörleri ve aldıkları atıf sayıları,
    8. Yayınlarının yapıldıkları alan ve konunun uluslararası bilim çevrelerindeki önemi.
  3. Adayın önerdiği proje:
    1. Bilimsel açıdan özgün değeri: Mevcut bilimsel problem(ler)i ortaya koyarak eksikliklerin giderilmesi veya problemlerin çözümüne yönelik özgün ve yaratıcı/yenilikçi öneriler sunulması, ve/veya ilgili bilim alan(lar)ına metodolojik/kavramsal/kuramsal olarak özgün katkılarda bulunulması,
    2. Yöntemi: Projede uygulanacak yöntem(ler) ve araştırma tekniklerinin, ilgili literatüre atıf yapılarak belirgin ve doğru açıklanması,
    3. Yapılabilirliği: Projenin gerçekleştirilmesine yönelik koşulların yeterliliği,
    4. Yaygın Etkisi: Projeden nitelikli akademik yayın, patent/tescil, faydalı model, lisans, araştırmacı yetiştirilmesi, yeni proje üretilmesi, farklı bilim alanlarında kullanılabilme vb. çıktı ve sonuçların elde edilmesi.

ÖDÜL SÜRESİ

TÜBA GEBİP Ödül Süresi ve Niteliği : Üç yıl boyunca her yıl ödül ödemesi gerçekleşir. Ödül sahipleri üç yıllık aktif GEBİP Üyeliği sonrası beş yıl boyunca “GEBİP Sonrası Bilimsel Etkinliklere Katılım Desteği” ile desteklenir.

Taahhütname

Taahhütname örneğini buradan indirebilirsiniz.

Bilgi ve sorularınız için gebipodul@tuba.gov.tr mail adresine talepte bulunabilirsiniz.