Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri (TÜBA-GEBİP)

Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri (TÜBA-GEBİP)

Türkiye'de tüm bilim alanlarındaki araştırmaları, bilim insanlığını ve araştırıcılığı özendirmek ve gençleri bilim ve araştırma alanına yöneltmek, bilimin kamuoyunca kabulünü ve takdirini sağlamak ve bu maksatlarla ödüller vermek, Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) görevleri arasındadır.

Bilim insanının gelişiminde, doktora sonrası bağımsız genç araştırıcılık evresi özel bir öneme sahiptir. Bilim insanları, kendi başlarına araştırma yapma ve yüksek lisans/doktora tez çalışmalarını yönetme yetkinliklerini geliştirme gereğinin geçerli olduğu bu evrede, özel teşvik ve desteğe de ihtiyaç duyarlar. Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri Programı (TÜBA-GEBİP) bu doğrultuda 2001 yılında ülkemizde araştırmalarıyla ön plana çıkmış genç bilim insanlarını Akademi’nin şemsiyesi altına almak, kendi aralarındaki ve Akademi üyeleriyle etkileşimlerinden doğacak bir sinerjik ortam oluşturmak ve ihtiyaç duydukları akademik ve malî destek ile teşviki sağlamak amacıyla başlatılmıştır.

Dünya’da “Genç Akademi” oluşumunun ilk örneklerinden olan ve ülkemizde müstesna bir konuma sahip bulunan TÜBA-GEBİP Ödülleri, tüm bilim alanlarında çalışan, sağlık bilimlerinde uzmanlık, diğer bilim dallarında doktora derecesini almış ve Türkiye’de çalışan veya Türkiye’de çalışma kararını vermiş, 40 yaşını doldurmamış genç bilim insanlarının başvurusuna açıktır. 2018’den itibaren kadın adayların her bir doğumu için 40 yaş sınırına bir yıl ilave edilmiştir.

Ayrıca TÜBA-GEBİP Ödülleri kapsamında “eczacılık alanında bilimsel araştırma, proje ve çalışmaları” olan üstün başarılı genç bilim insanına “Ahmet ve Nezahat Keleşoğlu Eczacılık TÜBA-GEBİP Özel Ödülü” tevdi edilmektedir.

Başvuru Şartları